1. Tisková zpráva 2018

Mezinárodní festival adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel.

13. až 16. 12. 2018 – Frýdek-Místek, Kunčice pod Ondřejníkem, Kozlovice (Beskydy), Frenštát pod Radhoštěm, Ostrava-Mariánské Hory

CONSONANCE 2018: 20th International Festival of Advent and Christmas Traditions, Carols, and Handicrafts – 13th to 16th December 2018

Jubilejní Souznění nabídne exkluzivní program

Vycházející pěvecká hvězda; houslistka světového formátu; účinkující, jejichž tvorbu oceňuje organizace UNESCO; vokální seskupení ze StarDance a premiérově soubor z Asie hrající etnickou hudbu. To jsou hlavní taháky letošního Souznění.

Už dvacátý korálek připevní na svůj zářivý náhrdelník festival Souznění. Stane se tak v předvánočním období na mnoha místech v Moravskoslezském kraji.

Skutečně velmi lákavý start bude mít letošní 20. ročník mezinárodního festivalu adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel. V kostele svatého Jana a Pavla ve Frýdku-Místku se ve čtvrtek 13. prosince představí světově uznávaná houslistka HANA KOTKOVÁ, jež mimo jiné hraje na vzácné italské housle Gagliani z roku 1775, dále znamenitá zpěvačka PATRICIA JANEČKOVÁ a výtečný komorní soubor BAROCCO SEMPRE GIOVANE .

„Jsme velmi pyšní, že se nám podařilo nejenom tyto interprety, kteří jsou absolutní špička ve svém oboru, angažovat, ale i vzácně spojit. Svou náplní i provedením to bude excelentní koncert,“ zdůrazňuje Zdeněk Tofel, ředitel a dramaturg této oblíbené akce, jejíž cíl spočívá v prezentování a zároveň v objevování nejenom zvyků vymezených dobou adventu a Vánoc, ale i tradic souvisejících s religiózní hudbou.

Žánrově odlišný program je připraven na pátek 14. prosince do Kunčic pod Ondřejníkem, kde v sále restaurace Huťařství vystoupí skupina FLERET se zpěvačkou ZUZANOU ŠULÁKOVOU. Role předskokana se zhostí domácí cimbálová muzika ONDŘEJNÍČEK.

V sobotu 15. prosince se festivalové dění přesune do Kozlovic, kde jako každoročně hudební složku doplní řada tvůrců uměleckých řemesel a také bohatá nabídka regionální gastronomie. Návštěvníci mohou ochutnat kulinářské speciality z Heľpy, koupit si ratanové košíky nebo zjistit, jak se vyrábějí flétny.

„Upozornil bych na folklorní soubor HEĽPAN z Heľpy ze středního Slovenska, který patří mezi první a nejvytrvalejší skupiny na Horehroní a náměty pro svůj repertoár čerpá výhradně z místních tradic a rodinných zvykosloví. V roce 2016 byl Horehronský vícehlasý zpěv zapsán na Reprezentativní seznam UNESCO nemateriálního kulturního dědictví. Ženský a mužský pěvecký projev zpod Kraľove Hoľe je charakteristický hrdelní technikou s velkou nosností zvuku do dálky a dobře slyšitelnými vícehlasými souzvuky,“ prozrazuje Zdeněk Tofel s tím, že další festivalové lákadlo zavítá do Moravskoslezského kraje až z Asie.

„Soubor SHANGHAI XINYI FOLK CHAMBER ORCHESTRA představí nejen tradiční hudbu, lyrické skladby o lásce, přírodě nebo populární tance v dynastii Tang, ale i mistrovskou hru na čínské dvoustrunné housle – erhu, jež se drží vertikálně, a další tradiční čínské nástroje. Myslím si, že to bude úžasné zpestření festivalu,“ podotýká Tofel.

Dalšími účinkujícími budou během třetího festivalového dne například cimbálová muzika OHNICA, POHRONCI nebo diváky a posluchače přitahující charismatický zpěvák JOŽKA ČERNÝ s cimbálovou muzikou GRACIA.

Nedělní program (16. prosince) začne mší svatou v kostele Panny Marie Královny v Ostravě-Mariánských Horách. „Novinkou bude, že během mše vystoupí jako součást liturgie pěvecký sbor Cantamus ze Lhotky pod Ondřejníkem, který ihned po mši nabídne třicetiminutové koncertní pásmo sváteční sborové tvorby,“ říká dále Tofel.

Poté se Souznění přesune do Frenštátu pod Radhoštěm. V kulturním domě se můžeme těšit na Setkání s lidovými tvůrci a uměleckými řemesly s pestrou škálou ukázek i prodejem nejenom svátečních (vánočních) artefaktů, jako jsou například vánoční ozdoby z ovčí vlny, vyřezávané betlémy nebo modrotisk.

Zároveň se představí valašský soubor písní a tanců SEDMIKVÍTEK, cimbálová muzika SEDMIKVÍTEK, pěvecký sbor NYKLBAND, pěvecký sbor SENZABAND, folklorní soubor HEĽPAN, JOHNY K, VĚŽNÍ HUDBA, POHRONCI a cimbálová muzika OHNICA.

Od 18 hodin bude následovat Galakoncert, kde vystoupí SHANGHAI XINYI FOLK CHAMBER ORCHESTRA, folklorní soubor HEĽPAN, JOHNY K, VĚŽNÍ HUDBA, POHRONCI, soubor lidových písní a tanců VALAŠSKÝ VOJVODA a cimbálová muzika OHNICA.

Hvězdný výkon se očekává od skvělé vokální formace SKETY a hlasového kouzelníka ONDŘEJE RUMLA. „SKETY jsou asi nejšpičkovější české vokální seskupení. K nám navíc přijedou bohatší o jednu pozoruhodnou zkušenost, protože 17. listopadu doprovázejí, a to pouze vokálně, tanečníky v populární televizní soutěži StarDance,“ uzavírá Zdeněk Tofel.

Během Galakoncertu bude udělen titul Mistr tradiční rukodělné výroby Moravskoslezského kraje a rovněž dojde k předání charitativního daru. Finanční sbírka pro potřebné proběhne během všech čtyř festivalových dnů. Další finanční dar poskytne firma Ferrit Staré Město.

Tento projekt je realizován za podpory Moravskoslezského kraje, Ministerstva kultury České republiky, statutárního města Ostravy, statutárního města Frýdku-Místek, města Frenštátu pod Radhoštěm, obce Kozlovice, obce Kunčice pod Ondřejníkem, městského obvodu Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky a všech našich významných partnerů.

MF Souznění je přidruženým členem prestižní celosvětové organizace CIOFF.

Další informace na www.souzneni-festival.cz
Ostrava 9. 11. 2018

Ředitel a dramaturg festivalu:

Zdeněk Tofel
e-mail: tofel.zdenek@post.cz