2. Tisková zpráva 2016

Souznění 2016

18. ročník
Mezinárodní festival adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel

8. - 11. 12. 2016 – Frýdek-Místek, Ostrava, Kozlovice (Beskydy), Kunčice pod Ondřejníkem, Frenštát pod Radhoštěm.

18th International Festival of Advent and Christmas Traditions, Carols and Handicrafts – 8th to 11th December 2016

Tisková zpráva – 5. 12. 2016

Mezinárodní festival Souznění začíná již tento čtvrtek. Na nedělním Galakoncertě ve Frenštátě pod Radhoštěm vystoupí zpěvačka Jana Kirschner s kapelou.

Festival adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel Souznění začne psát svou osmnáctou kapitolu ve čtvrtek 8. prosince 2016 ve farním kostel sv. Jana a Pavla ve Frýdku-Místku. V rámci svátečního koncertního pořadu "Přesladká Panno, Maria!" s duchovně laděnými skladbami se představí finalistka Händelovy soutěže v Londýně a absolventka Scholy Cantorum v Basileji, sopranistka Pavla Flámová a Komorní orchestr Camerata Janáček pod uměleckým vedením Pavla Doležala.

V pátek 9. prosince se festival přesune do obce Kunčice pod Ondřejníkem, do sálu restaurace Huťařství. K poslechu a příjemné náladě od 18 hodin zahraje cimbálová muzika Konopjan s primášem Honzou Šošolou a gajdošská muzika Beskyd z Oravské Pol'hory (SK).

Pravou vánoční atmosféru nabídne Souznění také v sobotu 10. prosince v centru obce Kozlovice na tradičním Vánočním jarmarku, a to vše za doprovodu festivalových umělců. „Heligonkáři i zpěváci Kubačákovci z nedaleké kysucké Turzovky obohatí festivalový program svou bezprostředností a pravým lidovým kumštem,“ zve na festival ředitel a hlavní dramaturg festivalu Zdeněk Tofel Adventní zvyky s různorodým hudebním programem obohatí umělecká řemesla.

Během dne vystoupí: Dechová hudba Kozlovice, Pěvecký sbor ZŠ, SPV Kozlovice, z. s., Klávesová škola Lenky Lepíkové, Divadelní společnost Kozlovice, CM Konopjan, Pierro Forte z Ostravy, Plzeňský MLS, Dětská CM Ondřejníček z Kunčic p. O., DFS Valášek, SLPT Valašský vojvoda, Valachobniki (Bělorusko), Katka a dědko Kubačákovci z Turzovyky, BESKYD z Oravské Poľhory (oba SK), Soubor Przygoda z Rybníku (PL).

V kostele sv. Michaela a sv. Barbory zajisté upoutá pořad Vánoce v pražské katedrále v době Karla IV. v podání Scholy Gregoriana Pragensis s uměleckým vedoucím Davidem Ebenem.

Vrcholem kozlovického programu a zároveň tečkou za sobotním dnem bude závěrečný večerní koncert v sále Obecního úřadu Kozlovice, kde vystoupí hlavní festivaloví hosté. Vzhledem k festivalové

pestrosti si z festivalových umělců vybere určitě každý.

Můžeme se těšit na vzácné hosty z Běloruska, Slovenska či polského Rybnika. „Po pečlivém výběru a dvouletém jednání k nám přijíždí mladí umělci z hlavního města Běloruska – Minsku. Krásné skladby pravoslavných Vánoc ve stylovém sborovém podání nenechají nikoho na pochybách. Naproti tomu gajdošská muzika Beskyd i přes své mládí odkrývá na vysoké interpretační úrovni současný pohled na tradiční goralskou hudbu horní Oravy pod Babí horou hraničního hřebenu slovenských Beskyd mezi Polskem a Slovenskem. A mladí zpěváci podporováni zkušenými muzikanty z polského města Rybníku nás přesvědčí, že i lidové umění kousek za naší hranici má své bezprostřední kouzlo,“ popisuje program Zdeněk Tofel. Z českých seskupení vystoupí na Adventně-vánočním pořadu v Kozlovicích dětský folklorní soubor Valášek, členové souboru Valašský vojvoda, folkový zpěvák a kytarista Pavel Býma se synem Sebastiánem a Plzeňský MLS (Malý lidový soubor). „Připravujeme hlavně vánoční a předvánoční program. Chystáme se zahrát i některé starší skladby, které by jinak mohly upadnout v zapomenutí. Přijedeme v počtu sedmi muzikantů se dvěma zpěváky. Na festival Souznění už se velice těšíme,“ říká za Plzeňský MLS jeho umělecký vedoucí Miroslav Šimandl.

K období adventu neodmysliteně patří také duchovno. V neděli 11. prosince se v chrámu Panny Marie Královny v Ostravě-Mariánských Horách uskuteční slavnostní Mše Svatá, po níž vystoupí běloruský soubor Valachobniki a gajdošská muzika Beskyd ze Slovenska.

V neděli odpoledne se program mezinárodního festivalu Souznění přesune do Domu kultury města Frenštát pod Radhoštěm, kde se uskuteční od 15.00 hod. přehlídka lidových řemesel a setkání s lidovými tvůrci. V doprovodném programu vystoupí Komorní sbor Nyklband, pěvecký smíšený sbor Garrendo, FCM Radegast, soubor Radhošť z Trojanovic s Pastýřskou hrou (režie Radomír Golas), Hot Club Fren, soubor Houslisimo s um. ved. Veronikou Střálkovou ze ZUŠ Frenštát pod Radhoštěm a Valašský soubor písní a tanců Sedmikvítek, ved. Jana Šamánková.

Finále mezinárodního festivalu Souznění, které se uskuteční od 18 hodin v DK ve Frenštátě pod Radhoštěm, bude patřit slovenské zpěvačce Janě Kirschner, žijící v současné době v Londýně. „Janka Kirschner, původem ze slovenského Martina, není jen půvabná mladá žena v minulosti slavící úspěch v soutěži ženské krásy, ale hlavně výborná zpěvačka i autorkou originálních písní. Věřme, že svůj přepěkný koncert doplní společně s doprovodnou kapelou svátečními písněmi, ne až tak často slyšenými. Těšme se na pohlazení pro uši i na duši,“ říká Zdeněk Tofel. Nejdříve ale v první části Galakoncertu vystoupí Komorní sbor Nyklband, Plzeňský MLS, SLPT Valašský vojvoda, zpěvačka Petra Klementová s dcerou Sofií, běloruský soubor Valachobniki a folkový zpěvák a kytarista Pavel Býma. „Naše vystoupení se soustředí na koledy a písně svátečního času. Jednu koledu věnuji Pavlíkovi a hlavně všem lidem, kteří Pavlíkovi jakýmkoliv způsobem pomohli či pomáhají. Zahraji také jednu vlastní koledu,“ shrnuje kytarista Pavel Býma.

V závěru nedělního Galakoncertu organizátoři festivalu ve spolupráci s ředitelkou Charity Frenštát pod Radhoštěm Lenkou Tabachovou předají finanční dar na nákup speciálního vozíčku jedenáctiletému Pavlu Václavu Novákovi.

Vstupenky na mezinárodní festival Souznění jsou dle jednotlivých částí programu v předprodeji v Informačním centru Frenštát pod Radhoštěm, na Obecním úřadě v Kunčicích pod Ondřejníkem a v Beskydském informačním centru ve Frýdku-Místku a na místě.

Tento projekt je realizován za finanční podpory Moravskoslezského kraje, města Ostravy, statutárního města Frýdek-Místek, města Frenštát pod Radhoštěm, obce Kunčice pod Ondřejníkem, obce Kozlovice a všech významných partnerů.

Mezinárodní festival Souznění je přidruženým členem prestižní celosvětové organizace CIOFF.

Více o programu na www.souzneni-festival.cz/program. Další informace naleznete na www.souzneni-festival.cz a www.facebook.com/souzneni.

Změna programu vyhrazena

Ostrava 5. 12. 2016

Ředitel a dramaturg festivalu:

mobil: +420604245814

Produkce:

mobil: +420739091226

Mediální zastoupení:

mobil: +420606134688

Záštita a pozvání na MF Souznění 2016:

Biskup Ostravsko – opavské diecéze Mons. František Václav Lobkowicz, 1. náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Mgr. et Mgr. Lukáš Curylo, starostka Městského obvodu Ostrava - Mariánské Hory a Hulváky Ing. arch. Liana Janáčková, primátor statutárního města Frýdek-Místek Mgr. Michal Pobucký, DiS.starostka města Frenštát pod Radhoštěm Mgr. Zdeňka Leščišinová, starosta obce Kunčice pod Ondřejníkem Ing. Tomáš Hrubiš a místostarostka Mgr. Michaela Šebelová, starosta obce Kozlovice Ing. Miroslav Tofel.

Pořadatelem festivalu je hudební agentura Zdeny. Spolupořadateli jsou: statutární město Frýdek-Místek, obec Kozlovice a SLPT Valašský vojvoda www.valasskyvojvoda.cz